Kamień nazębny – jak mu zapobiegać?

kamień nazębny

Kamień nazębny – jak mu zapobiegać?

Kamień nazębny jest zmineralizowaną płytką nazębną, w skład której wchodzą m.in.: resztki pokarmu, namnożone bakterie próchnicowe, białko, fosfor. Pojawienie się kamienia nie jest tylko defektem kosmetycznym – prowadzi także do chorób przyzębia, np. obsuwania się szyjek zębowych. Chcesz wiedzieć, jak powstaje kamień nazębny i jak temu zapobiegać? Przeczytaj poniższy artykuł.

Problem kamienia nazębnego dotyczy wszystkich. Niezależnie od wieku może uwidaczniać się na zębach.

Ważne! Zwlekanie z jego usunięciem może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi dla zębów oraz jamy ustnej.

Co to takiego?

Kamień nazębny to zmineralizowana płytka nazębna powstała głównie z resztek pokarmowych i niemożliwa do usunięcia za pomocą szczoteczki oraz pasty do zębów.

Zaraz po zakończeniu szczotkowania zębów na powierzchni szkliwa pojawia się osłonka nabyta, którą tworzy glikoprotein zawarty w ślinie. Rolą osłonki jest ochrona szkliwa przed działaniem kwasów. Bierze ona także udział w remineralizacji szkliwa.

Ważne! Budowa i procesy, jakie następują w osłonce, sprzyjają jednak adhezji bakterii do powierzchni szkliwa. Powstaje płytka bakteryjna, a na skutek jej mineralizacji tworzy się kamień nazębny.

Jak zapobiegać powstawaniu kamienia nazębnego?

W profilaktyce istotna jest przede wszystkim odpowiednia higiena jamy ustnej. Zęby należy szczotkować co najmniej dwa razy dziennie.

Ważne! Najlepsza jest szczoteczka o miękkim włosiu. Zęby należy myć okrężnymi ruchami.

Należy także zwracać uwagę na to, co się je i pije – barwiące produkty przyczyniają się do powstawania kamienia nazębnego. Dlatego też należy spożywać je z umiarem.

Ważne! Rezygnacja z herbaty, kawy, a także z papierosów zdecydowanie spowolni odkładanie się płytki nazębnej.

Ponadto na tworzenie się kamienia wpływa niedobór:

  • magnezu oraz niezbędnych do jego wchłonięcia się witamin i minerałów (witamina B1, B6, C, D, wapń i fosfor),
  • wapnia oraz niezbędnych do jego wchłonięcia się witamin, minerałów (witamina A, D, żelazo, cynk) i laktozy,
  • witaminy C oraz innych, niezbędnych do jej wchłonięcia się witamin i minerałów (m.in.: witamina A, E, wapń, magnez, cynk).

Co jest dobre na kamień nazębny?

Chcąc opóźnić proces odkładania się płytki nazębnej, warto zmodyfikować dietę, wprowadzając do niej:

  • produkty bogate w beta karoten (prekursor witaminy A),
  • pokarmy zasadowe (warzywa, owoce).

Ważne! Należy unikać spożywania w nadmiarze produktów kwasowych, zużywają bowiem zapasy wapnia.

W profilaktyce można sięgnąć także po naturalne środki pielęgnacyjne:

  • płyny do płukania jamy ustnej na bazie oleju słonecznikowego,
  • glinkę białą, która wspomaga odkwaszanie organizmu oraz przywraca odpowiednie pH w jamie ustnej.

Zioła

Współczesna stomatologia docenia zalety ziołolecznictwa. Wielu stomatologów poleca pacjentom domowe płukanki z szałwii oraz rumianku – wspomagające leczenie schorzeń dziąseł oraz przyzębia.

Ponadto w profilaktyce kamienia nazębnego warto płukać jamę ustną naparem ziołowym składającym się z suszonego tymianku, mięty oraz anyżu. Tymianek ma działanie bakteriobójcze, zaś mięta i anyż odświeżają oddech.

Korzystny wpływ na zmniejszenie odkładania się kamienia nazębnego ma także korzeń lukrecji.

Ważne! Dobrze jest stosować pasty do zębów na bazie szałwii lekarskiej, tymianku, mięty pieprzowej, rumianku, kory dębu – korzystnie wpływają na przyspieszenie procesów regeneracyjnych w jamie ustnej.

Likwidowanie kamienia nazębnego

Płytkę nazębną może usunąć jedynie stomatolog podczas zabiegu zwanego skalingiem. Zazwyczaj procedura przeprowadzana jest za pomocą ultradźwięków.

Ważne! Kamień nazębny należy usuwać raz na rok. Niemniej w przypadku szybkiego odkładania się płytki nazębnej wskazane jest przeprowadzać zabieg skalingu raz na 6 miesięcy.

Udostępnij: